Το Διάστημα και η Εκπαίδευση STEM στο σχολείο: η συμβολή του Ελληνικού Γραφείου ESERO
2022-09-24, 12:45–13:00 (Europe/Athens), Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΜΠ

Το παρόν άρθρο αποτελεί μια παρουσίαση του έργου ESERO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα) το οποίο είναι ένα συνεργατικό έργο μεταξύ της ESA (European Space Agency) κι εθνικών εταίρων. Στα τέλη του 2021 ιδρύθηκε το Γραφείο ESERO στην Ελλάδα, το 20ο σε όλη την Ευρώπη, με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Ελληνικό Γραφείο ESERO αποσκοπεί: α) στη διεπιστημονικότητα και την ενοποίηση όλων των αντικειμένων STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) σε σύνδεση με τις επιστήμες του Διαστήματος τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, β) σε μια εκπαίδευση που αφορά όλους τους μαθητές και στην κατάρριψη της εσφαλμένης αντίληψης ότι η Επιστήμη είναι μόνο για ιδιοφυείς. Όλοι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την Επιστήμη αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες του 21ου αιώνα, γ) στην ανάδειξη της σημασίας του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία. Για την επίτευξη των στόχων, το Γραφείο ESERO προσφέρει σειρά επιμορφώσεων – από ειδικούς στους τομείς - σε εκπαιδευτικούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, κυρίως στα πέντε σχολικά προγράμματα που προτείνονται από την ESA. Τα πέντε σχολικά προγράμματα είναι τα εξής: Astro Pi, Mission X, Moon Camp, CanSat, Climate Detectives.

See also: ESERO Greece presentation

Ο Δρ. Νίκος Λαμπρινός είναι Καθηγητής της Διδασκαλίας της Γεωγραφίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης (https://www.auth.gr/en/units/19861). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέες μεθόδους διδασκαλίας της Γεωγραφίας στα σχολεία, GIS ως εργαλεία για τη διδασκαλία της Γεωγραφίας, η σχολική γεωγραφία στην Ευρώπη και η διαδικτυακή χαρτογραφία στην εκπαίδευση.
Έχει συμμετάσχει σε 28 εθνικά και διεθνή προγράμματα και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε 71 σεμινάρια για τη διδασκαλία της γεωγραφίας, GIS και διαδικτυακής χαρτογραφίας. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων και έχει συμμετάσχει σε 71 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.
Είναι ενεργό μέλος σε πολλές διεθνείς και Ελληνικές επιστημονικές οργανώσεις.
Το 2012, ίδρυσε, μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κέντρου digital earth του πανεπιστημίου του Salzburg, το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης (http://www.digital-earth.edu.gr), ένα από τα έξι ερευνητικά κέντρα του ΑΠΘ που προωθεί τη χρήση της ψηφιακής γεωγραφίας στη διδασκαλία της Γεωγραφίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (κυρίως πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια).
Από το 2021 είναι Manager του Ελληνικού Γραφείου ESERO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.