Χαλκιαδάκης Κωστής

Ο Κωστής Χαλκιαδάκης είναι καθηγητής Φυσικός και είναι υπεύθυνος στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Είναι επιμορφωτής Β' Επιπέδου στις ΤΠΕ και είναι ο μεταφραστής και πρεσβευτής στην Ελλάδα της δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού εκπαιδευτικής εφαρμογής Phyphox. Είναι μέλος του Δ.Σ της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε, του επιστημονικού σωματείου των υπεύθυνων ΕΚΦΕ.

The speaker's profile picture

Sessions

09-24
15:00
15min
Πανελλήνιες δράσεις της ΠΑΝΕΚΦΕ ... σε δράση!
Χαλκιαδάκης Κωστής, Eleni Paloumpa

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται δράσεις της ΠΑΝΕΚΦΕ που πραγματοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2021-22. Πρόκειται για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης με την επανάληψη της μέτρησης του Ερατοσθένη, τον πανελλήνιο διαγωνισμό βιντεοσκοπημένων πειραμάτων μαθητικών ομάδων και τέλος μια σειρά παρουσιάσεων πειραματικών δραστηριοτήτων από τα ΕΚΦΕ για τα ΕΚΦΕ, η οποία λειτούργησε σαν εσωτερική επιμόρφωση των μελών του σωματείου που την παρακολούθησαν, μέσα από τη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης.
Οι δράσεις που παρουσιάζονται σχετίζονται η καθεμιά με τον δικό της τρόπο με την εκπαίδευση STEM/STEAM. Η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίχθηκε από τις νέες δεξιότητες στην επικοινωνία, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID19, με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η συνεργασία, σε τακτική βάση, ανάμεσα σε υπεύθυνους ΕΚΦΕ που είναι διασκορπισμένα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, αλλά και από τις δυνατότητες που απέκτησαν τα αντίστοιχα λογισμικά, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής.

--
Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΜΠ
09-24
15:15
15min
Παρουσίαση ενός συστήματος datalogger για τα Σχολικά Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών με χρήση Phyphox και Arduino
Χαλκιαδάκης Κωστής

Στη διεθνή βιβλιογραφία είναι διαπιστωμένα τα πλεονεκτήματα από την χρήση συσκευών συγχρονικής λήψης και απεικόνισης, γνωστές και με τον ξενόγλωσσο όρο dataloggers, κατά τη διάρκεια πειραμάτων Φυσικών Επιστημών. Λόγω υψηλού κόστους, η χρήση αυτών των συσκευών στη σχολική πραγματικότητα είναι περιορισμένη καθώς είτε απουσιάζουν από τα σχολικά εργαστήρια είτε διατίθενται σε περιορισμένη ποσότητα γεγονός που καθιστά αδύνατη την οργάνωση μετωπικού εργαστηρίου. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια διάταξη συγχρονικής λήψης και απεικόνισης πειραματικών δεδομένων χαμηλού κόστους. Η διάταξη χρησιμοποιεί την πλακέτα Arduino Nano 33 BLE Sense, η οποία διαθέτει ενσωματωμένους μια σειρά από αισθητήρες. Τα δεδομένα των αισθητήρων αποστέλλονται και παρουσιάζονται στην ψηφιακή εφαρμογή Phyphox, η οποία αποτελεί εφαρμογή ανοικτού κώδικα που διανέμεται ελεύθερα για χρήση. Τέλος, παρουσιάζεται ενδεικτικά η αξιοποίηση της προτεινόμενης διάταξης σαν φωτοπύλη, σε μια πειραματική δραστηριότητα στην οποία χρησιμοποιείται ο αισθητήρας φωτεινότητας για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων κατά την κίνηση ενός αμαξιδίου.

-
Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΜΠ