To see our schedule with full functionality, like timezone conversion and personal scheduling, please enable JavaScript and go here.
11:00
11:00
30min
Official opening
Professor Petros Pashiardis, Rector, Open University of Cyprus, Martin Dougiamas, Prof. Dimitrios Sampson, GFOSS - Open Technologies Alliance - Theodoros Karounos

Official Opening
Greetings by
Professor Petros Pashiardis, Rector of Open University of Cyprus
Martin Dougiamas, Moodle Founder, CEO of Moodle
Prof. Dimitrios Sampson, University of Piraeus
Theodoros Karounos - GFOSS - Open Technologies Alliance

Room 1
11:30
11:30
30min
To own is to share: OER in distance education
Hadzilacos Thanasis

(Εκπαιδευτικοί) Πόροι που δεν μοιράζονται είναι πόροι χαμένοι

Room 1
12:00
12:00
30min
COVID-19 and EdTech Transformation – The use case of the Aristotle University of Thessaloniki
IT Center, Aristotle University of Thessaloniki, Library and Information Center, Aristotle University of Thessaloniki,

Providing reliable and trustworthy synchronous and asynchronous eLearning services during
the COVID-19 pandemic has been a challenging task. The Aristotle University of Thessaloniki
is the largest University in Greece in terms of numbers of schools, faculty, and students.
During our presentation we discuss and share our experiences from the past seven months,
starting from the middle of March and the initial stage of the pandemic, when the
University’s Senate made the decision to move instantly from the traditional classroom to
eLearning (synchronous and asynchronous) both for teaching and for examination purposes.
Up until then the eLearning platform was mainly used as an educational repository.

Room 1
12:30
12:30
30min
Learn.eap.gr η πλατφόρμα ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημιου
Καραχρήστος Χριστόφορος, Ηλίας Κ. Σταυρόπουλος, Theofanis Orfanoudakis

H πλατφόρμα learn.eap.gr είναι η πλατφόρμα ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ξεκίνησε πριν 6 περίπου μήνες με την προσφορά του μαθήματος “ Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία της εκπαίδευσης από απόσταση” το οποίο φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες εγγεγραμμένων χρηστών.

Room 1
13:00
13:00
30min
Η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πέτρος Χριστοφόρου, Μιχάλης Επιφανίου

Η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass, είναι ένα Ενιαίο και σύγχρονο Σύστημα
Ηλεκτρονικής Μάθησης που βασίζεται στο Λογισμικό Διαχείρισης Μαθημάτων Ανοικτού
Κώδικα Moodle και λειτουργεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2007 ως ομπρέλα
στις υπηρεσίες: (1) της Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης που επιτρέπει στους φοιτητές και
στους διδάσκοντες να έχουν 24ώρη πρόσβαση όλες τις μέρες της βδομάδας στο
εκπαιδευτικό υλικό και τις δραστηριότητες, (2) της Σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης που
επιτρέπει στους φοιτητές και τους διδάσκοντες να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο σε
εικονικά δωμάτια για να πραγματοποιούν τηλεσυναντήσεις, (3) της Πλατφόρμας Βίντεο
που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό υλικό με τη
μορφή βίντεο και στους διδάσκοντες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά
βίντεο και (4) της Υπηρεσίας Ελέγχου Πιθανής Λογοκλοπής που δίνει τη δυνατότητα στους
διδάσκοντες να ελέγχουν κάθε εργασία και διατριβή που έχει υποβληθεί για πιθανή
λογοκλοπή.

Room 1
13:30
13:30
30min
elearn.ellak.gr : Ένα Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Εργαλείο- Co{de}+Create : Ένα Πολυεπίπεδο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Vasilis Palilis, Odysseas Platsakis, Despoina Mitropoulou, Kostas Papadimas

In this session we will present the moodle installation of GFOSS - Open Technologies Alliance, https://elearn.ellak.gr/ and its use for providing Open Educational Resources.
Some indicative case studies will be presented for both asynchronous and synchronous learning and at the second part of the presentation, we will deep dive into the use of moodle for the educational program Co{de}+Create and more specifically in the "WEB" course.

The "WEB" course is one of the launching courses of the CnC project, has run in all rounds, and is the only one conducted in recent times.
In particular, we will look at the last three periods to describe how the transition from the living classroom to the fully online classroom took place, the structure of the lesson, the use and functionality of Moodle tools, the feedback we get from our students and the peculiarities of the online class.

Room 1
14:00
14:00
30min
Break
Room 1
14:30
14:30
90min
(Workshop) Χρήση του moodle για την πραγματοποίηση σύγχρονου on-line εργαστηρίου
Hariton Polatoglou, Dimitris Tsiastoudis

Χρήση του moodle για την πραγματοποίηση σύγχρονου on-line εργαστηρίου (Μεγιστος Αριθμός Συμμετεχοντων: 20)

Πολάτογλου Χαρίτων - Καθηγητής Α.Π.Θ. hariton@auth.gr
Τσιαστούδης Δημήτριος – Υπ. Διδάκτορας Α.Π.Θ. tsiastoudis@auth.gr

Στο παρόν workshop θα παρουσιάσουμε έναν εξειδικευμένο τρόπο χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας moodle για την δημιουργία ενός workshop!
Οι παρούσες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο εισάγουν νέα εκπαιδευτικά εργαλεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Παράλληλα με την τυπική, αναμορφώνεται και η μη τυπική εκπαίδευση απευθυνόμενη μέσα από την χρήση του διαδικτύου σε ευρύτερο και πολύ διαφοροποιημένο κοινό. Σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα περιλαμβάνουν την ανάγκη ενίσχυσης της διάδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και των συμμετεχόντων με τα εκπαιδευτικά υλικά - εργαλεία σε περιβάλλοντα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία μάθησης. Το moodle ως ασύγχρονη πλατφόρμα εκπαίδευσης εμφανίζει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτήν την ανάγκη ισχυροποίησης της σύνδεσης της κοινότητας μάθησης εξ αιτίας της ετεροχρονισμένης συμμετοχής των μελών της. Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης αυτής της σύνδεσης είναι το peer reviewing των εργασιών που περιλαμβάνεται στο activity workshop.
Ως workshop γενικότερα ορίζεται μια περίοδος συζήτησης ή στις περισσότερες περιπτώσεις πρακτικής εργασίας για ένα συγκεκριμένο θέμα στο οποίο μια ομάδα ανθρώπων μοιράζονται τις γνώσεις ή την εμπειρία τους.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία στο πρώτο μέρος να πάρουν μέρος σε ένα workshop με μια σύγχρονη θεματολογία γενικού ενδιαφέροντος (τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση) ώστε να παρατηρήσουν την εξέλιξη της διαδικασίας από την θέση του συμμετέχοντα. Στο δεύτερο μέρος έχοντας ήδη αποκομίσει την εμπειρία του «Μαθητή», θα εξασκηθούν στον ρόλο του «Εισηγητή» και θα δημιουργήσουν το δικό τους workshop ακολουθώντας απλά βήματα μέσα από τα εργαλεία που παρέχει η πλατφόρμα moodle και η σύγχρονη υποστήριξη των διοργανωτών.

Room 2
14:30
20min
Η αξιοποίηση της πλατφόρμας Moodle στη διενέργεια μαθητικών διαγωνισμών - το παράδειγμα του Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα του Ιδρύματος Ωνάση
Vicky Gerontopoulou , Georgios Patseas

Η ψηφιακή στρατηγική του Ιδρύματος Ωνάση περιλάμβανε εξ αρχής την επένδυση στις νέες τεχνολογίες, σε ψηφιακές πλατφόρμες και κανάλια επικοινωνίας, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του ψηφιακού αποτυπώματος του οργανισμού. Η συγκυρία της πανδημίας επιτάχυνε τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανάλυσης της ψηφιακής ωριμότητας του, προετοιμάζοντας το έδαφος και αναδεικνύοντας τα στοιχεία που θα αποτελούσαν βασικό μοχλό για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό. Η ανάπτυξη ψηφιακής κουλτούρας και η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων αναδείχθηκαν ως τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη ψηφιακή μετατροπή. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, επισκοπήσαμε κριτικά τα ψηφιακά αποθέματά μας και αναζητήσαμε νέους τρόπους για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκε το Moodle ως το πλέον διαδεδομένο σύστημα εξ αποστάσεως μάθησης, κορυφαίο εργαλείο ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης και εύχρηστη πλατφόρμα διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Room 1
14:50
14:50
20min
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρήση του Moodle
Christos Rodosthenous

Η παρουσίαση αφορά στην Πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ) που βασίζεται στο Moodle. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουμε την υποδομή και τα εργαλεία που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τη χρήση των υπηρεσιών από το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΠΚ, παραθέτοντας παραδείγματα από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που προβήκαμε σε άμεση μετάβαση από συμβατική σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι υπηρεσίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης περιλαμβάνουν εργαλεία τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που υλοποιούνται με μια σειρά από εργαλεία και συστήματα που ενσωματώνονται στο Moodle. Επιπρόσθετα, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα εργαλεία αξιολόγησης του Moodle (quiz και assignment) για την διενέργεια εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών και το μοντέλο υποστήριξης που εφαρμόσαμε για την εκπαίδευση του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Room 1
15:10
15:10
30min
Exams.eap.gr η πλατφόρμα υποστήριξης των εξετάσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Gerasimos Vonitsanos

Το ΕΑΠ αποφάσισε την εξ αποστάσεως διεξαγωγή και των Τελικών και των Επαναληπτικών Εξετάσεων του Ιουνίου-Ιουλίου 2020 για όλες τις Θεματικές Ενότητες. Στόχος ήταν η ομαλή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία για την αποφυγή και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 . Οι εξετάσεις (Τελικές και Επαναληπτικές) διεξάχθηκαν μέσω της νέας πλατφόρμας υποστήριξης των εξετάσεων που βασίζεται στο Moodle.

Room 1
15:50
15:50
20min
Predicting University Student Performance through Moodle: an ongoing case study at AUTh
Andreas Sapountzis, Vasiliki Kalfa, Dimitrios Pesios, Maria Tsiakmaki and Konstantinos Karaoglanoglou

Predicting students’ learning outcomes is one of the main topics of interest in the area of Educational Data Mining (EDM) and Learning Analytics (LA). A great number of research studies have been focused on the development and deployment of machine learning algorithms for solving a variety of predictive problems, such as detecting whether a student is going to pass or fail a certain course. The accurate identification of students at risk of fail is of utmost importance for universities, since pedagogical assistance and well-planned interventions could be offered to enhance student learning, improve their performance and avoid failure.

To this end, we examined the available educational data that we currently store in our premises. We mainly focused on data that is collected from two sources; our e-learning Moodle platform and our local student information system. We selected 9 blended semester courses that were held during the academic years 2017-2018, and 2018-2019. Each course was supported by our e-learning Moodle platform, with several learning resources and activities enabled; forums, pages, recourses, folders, urls, assignments, quiz, workshops. In a testing environment, we developed a custom report plugin for Moodle that allowed us to export a collection of course datasets modeled for pass/fail classification tasks. The dataset of each course contained attributes related to students’ on line activity and performance (stored at our Moodle), along with demographic data and students’ previous academic achievements (stored at our SIS).

We carried out a plethora of experiments using state of the art machine learning algorithms (i.e. SVM, k-NN, Random Forests, XGBoost, and Deep NN) for predicting whether a student is going to pass of fail on each course. The results demonstrated satisfactory performance in most cases. At a next phase, we separated our course datasets into training and testing sets (7 train and 2 test courses). Using the best performer of our experiments and the training course datasets, we created a learning model. Afterwards, we expanded our custom Moodle plugin in order to print the prediction results for students our test courses. Hopefully our work will provide a useful contribution to the MoodleMoot community and will be a first step towards the application of EDM and LA in our educational settings.

Room 1
16:00
16:00
90min
(Workshop) Mad about Moodle: Increasing Interactivity in grade 6-12
Labrini Rontogiannis

Whether in a blended, face to face or online learning environment, a Learning Management System has become an essential learning space. Now more than ever, a LMS is more than simply a space to store and organize information; a LMS has taken on the added role of providing a personalized learning environment with interactivity between student & content, student & teachers, and of course student & student.
Within the Moodle platform there are a countless resources and activities available that can engage and empower your students. Learn how to use features of Moodle to increase interactivity; learn about checklists, forums and Interactive H5P content, and see how this can take your blended or online learning design, teaching and assessment to a whole different level.

Room 2
16:10
16:10
30min
BREAK
Room 1
16:30
16:30
20min
Cyber Escape Room: Integrating Gamification in Moodle
Georgios Pappas, Adamantini Peratikou

Cyber escape room is a first-person game that gives users the opportunity to train on Cybersecurity
concepts in a virtual 3D environment. The game combines solving riddles in a virtual 3D office space
with hands-on training on an external cyber-range. This in-house cyber-range, called “Threat Realm”, is
linked to the game and can be accessed within it. Both the cyber escape room and cyber-range are
integrated into Moodle which serves as the “go to” platform with instructions and specifically designed
courses and quizzes that revolve around cyber-security training. This presentation intends to showcase
how this award-winning effort works including the generation of automated scoring reports in Moodle.

Room 1
16:50
16:50
20min
Αξιοποίηση του Moodle στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΑΠΚΥ
Stella Lambis, Antri Avraamidou

Η υιοθέτηση σύγχρονων μεθοδολογιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κι η αξιοποίηση κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διασφάλιση εξαιρετικής μαθησιακής εμπειρίας των φοιτητών. Στο πλαίσιο της καθοδήγησης και υποστήριξης του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚυ), το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας (ΕΕΥΜ) ανέπτυξε την εξαμηνιαία αυτοτελή επιμορφωτική Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) «Εισαγωγή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση», η οποία προσφέρεται διαδικτυακά από τον Σεπτέμβριο 2019, σε όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΑΠΚυ. Στην παρουσίασή μας θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάσαμε και πετύχαμε τη σταδιακή εξοικείωση του ακαδημαϊκού προσωπικού με τα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης eClass (Moodle), μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους ως «φοιτητές» σε μια αυτοτελή Θ.Ε. που στόχευε, κυρίως, στην επιμόρφωσή τους σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης εξ αποστάσεως διαδραστικών δραστηριοτήτων και οπτικοακουστικού υλικού.

Room 1
17:10
17:10
20min
Inclusive instructional approaches and course design in Higher education
Katsampoxaki-Hodgetts Kallia

Moodle has traditionally been used to acquaint students with the same input that is relevant to their courses through video-recordings which are usually followed by quizzes or assignments or expecting the same output from all students within a designated time frame that aims to test students' ability to remember and apply in similar contexts. Instructional practices facilitated by a moodle course design, however, are not always appropriate for the diverse pool of students attending our online courses. Critical digital academic skills and multimodality are not always taken into account. Inclusive course design and instructional practices are often neglected or even ignored. This presentation will explain the rationale behind an inclusive course design following students' reflections and recommendations and it will present a rubric that can be used by teachers who are eager to create a more inclusive online course using Moodle.

Room 1
17:30
17:30
25min
Μια περιήγηση στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Moodle
Anna Krassa

The Moodle Educator Certification (MEC) program goes beyond the basics of Learn Moodle, emphasising the importance of tailoring courses to learners and designing for accessibility, mobile devices and low-bandwidth areas. Available in multiple languages and designed for experienced teachers, the MEC covers 22 competencies defined by the European Union as DigCompEdu, in six content-rich courses.

Room 1
17:55
17:55
20min
To Moodle Educator Certification Program στην Ελλάδα και στην Κύπρο
Vasilis Palilis

Στη συνεδρία αυτή παρουσιάζεται η 10ετής εκπαιδευτική παρουσία της WIDE Services, της μοναδικής εταιρείας Moodle Partner για την Ελλάδα και την Κύπρο. Δίνεται έμφαση:

  • στην εξέλιξη των προσφερομένων προγραμμάτων
  • στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και
  • στην κατά κοινή παραδοχή επιτυχή παρουσία στα επίσης προγράμματα του Moodle MCCC και κυρίως του MEC
Room 1
18:15
18:15
30min
H5P in Moodle
Helen Foster, Sara Arjona Téllez

This presentation will cover H5P features in 3.8, 3.9 and 3.10. We'll talk about using and managing H5P content in your Moodle site: from creating H5P activities with grades stored in the grade book to sharing H5P content in the new content bank... and something more! You'll need to attend to know it ;-)

Room 1
11:00
11:00
20min
Lessons learned from internal training in a small business
Evangelos Mantadakis

Internal training (i.e. training that employees receive from employers) is an essential process for a business. The employees learn to use the necessary tools and processes to be more productive and efficient. Internal training takes place both for onboarding new employees and re-training existed employees.

Usually, the HR Manager is assigned with the task to develop the training program by creating slides. After that, a training session is scheduled onsite. At the end of the session, employees are asked to sign off a paper as a training record.

This type of internal training requires both the instructor and the trainee to be available at the same time/location and it creates extra paperwork for the company's HR department.

QC Analytics has worked with a couple of companies to transform their internal training program from a manual process to an automated remote process using Moodle.

In this session, we would like to share what we learned from these transitions and how we configured Moodle LMS to deliver the internal training program with remote employees.

Room 1
11:00
30min
Moodling στη Δημοτική Εκπαίδευση της Κύπρου, 2004 - 2020: πόσα έχουν αλλάξει;
Alexandros Kofteros

Το 2004, το πρόγραμμα "Απόπλους ΙΙ" εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (Κύπρου) για εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος: ένας υπολογιστής ανά μαθητή σε τμήμα δημοτικού σχολείου, με αξιοποίηση ανοικτού λογισμικού και VLE. Το 2004, η αξιοποίηση VLE στη Δημοτική Εκπαίδευση ήταν κάτι το άγνωστο. Το 2020, πόσα έχουν αλλάξει ως προς υποδομή και μεθοδολογία;

Room 2
11:20
11:20
20min
Raise the Bar! How Moodle Helped World Para Powerlifting Educate Across the Globe
Dillon Richardson

World Para Powerlifting, the international sport federation for powerlifting for people with disabilities, has athletes, coaches and referees from Australia and Ghana to Peru and Kiribati.

Facing the challenge to keep the community up to date with the technical rules and regulations and to certify referees, they sought a solution to provide easy access to education.

This session provides a case study of World Para Powerlifting's use of Moodle, creating "hubs" for their different stakeholder groups, providing announcements and clarifications on rule interpretations, creating quizzes for referees, starting a marketplace for used equipment - all on top of self-directed and blended certification courses, breaking barriers to raise the bar for the sport across the world!

Room 1
11:30
11:30
30min
Distance Education in the Age of Technology with the use of Gamification
Serafeim A. Triantafyllou

The rapid development of technology in today's times brought new ways of learning in the context of distance education. E-learning is a new way of learning that takes place in the distance environment and in the traditional class environment. Thus, in the context of distance learning, instructors have to adopt different approaches and use special techniques in order to successfully pass their teaching work to learners. In particular, each learner has his /her own particular needs and experiences, which the instructor has to identify and take into account in the design of teaching. All of these are prerequisites for an effective distance educational process. The main goal is to investigate instructors’ teaching strategies in order to identify their outcomes. We believe that e-learning which requires the introduction of a new form of pedagogical approach structured in the relationship developed between instructors and learners, can enhance educational process and bring positive learning outcomes. Constructivist instructors which have a positive perception of e-learning and its contribution on the educational process, seem as the most appropriate to run e-learning projects because they can provide us with feedback that enriches our understanding of this new pedagogical approach.

Room 2
11:40
11:40
20min
Educators' Attitudes towards Moodle: EFL Online Teaching in the context of the Covid-19 Pandemic
Chytiroglou Styliani, Dr. Alexandra Ioannides, Leighanne Penna

The unexpected break out of the COVID-19 pandemic over the past months radically affected the way classes are designed and delivered. Crucially, it also imposed the use of online teaching platforms in all levels of education. The abrupt switch from onsite to online learning concomitantly created the need to assess online platforms to determine their effectiveness. Our research intends to assess such online tools by gauging educators’ attitudes toward them. In May 2020 a survey was conducted in the American Farm School of Thessaloniki (a P-20 private educational institution) to assess the online mode of teaching. Here we report the findings of the part of the survey which was conducted among English language teachers in secondary and higher education divisions that used Moodle as the primary platform for their lessons (primary education divisions relied on other online platforms). The survey elicited teachers’ attitudes related to: Preparedness, Anxiety, Motivation, Usefulness and Confidence. The initial findings show that the majority of the educators felt unprepared for the new mode of teaching in March, that is, at the beginning of the online learning experience. Surprisingly, within two months, during the post quarantine period in May 2020, educators report low levels of anxiety when using an online environment to hold classes. At the same time, high levels of motivation are reported, with educators being intrigued to use the online platform and considering online classes valuable and effective for their subject. Importantly, the new mode of teaching meets their subjects’ needs and is considered productive and useful. The areas where educators express neutral or negative attitudes pertain to the platform’s ease of use and the planning of lessons. Although the majority are confident delivering lessons and engaging students, measuring students’ progress remains a feature that Moodle could improve.

Room 1
12:00
12:00
20min
The LangMOOC Platform
Dr. Maria Perifanou, George Bekiaridis

In this session, we will present the LangMOOC platform (http://study.langmooc.com/), an open language learning Moodle-based environment which offers openly accessible language courses in 5 languages (Greek, English, Italian, German, and Norwegian). The LangMOOC is a project co-funded by the European Union under the Erasmus+ KA2: Strategic partnership programme and its focus is to provide support for language learning and promote multilingualism via the implementation of Massive Open Online Courses for Language Learning. The main aim of the project is to research the potential of MOOCs in Language Learning, to explore the pedagogical framework of Language MOOCs, to develop a toolkit for the creation and management of Language MOOCs and Open Educational Resources (OERs) and to test the use of OERs in language MOOCs. Moodle platform was chosen for the language MOOCs by the consortium after thorough research of different providers of MOOC platforms. The main criteria for selecting Moodle were openness (open source LMS) and customizability.

Room 1
12:00
20min
Ενσωμάτωση του "moodle" στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η συμβολή του στη συνεργατική μάθηση
Ilias Bisoukis

Τελευταία, περισσότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης προσπαθούν να εντάξουν την ηλεκτρονική μάθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία (Magdin, 2016). Η χρήση του moodle, αποτελεί μια σύγχρονη διάσταση της παραδοσιακής διδασκαλίας, με σκοπό την αύξηση της επίδοσης, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την οικοδόμηση νέας γνώσης (Μπουλούτα, & Καραγιάννης, 2016). Σκοπός της παρουσίασης είναι η επισήμανση συγκεκριμένων δυνατοτήτων της διαδικτυακής πλατφόρμας moodle και η αξιοποίηση της στο Δημοτικό Σχολείο.
Η σχεδίαση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου εργαλείου, βασίζεται στη θεωρία της κοινωνικής μάθησης και του κονστρουκτιβισμού, με σκοπό την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, τη δημιουργία και κατανόηση νέας γνώσης, καθώς και την ανάπτυξη συνεργατικών περιβαλλόντων μάθησης.
Η παρουσίαση επισημαίνει την εκτενέστερη χρήση των ειδών της αμφίδρομης διάδρασης που λαμβάνουν χώρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης moodle, μεταξύ δασκάλου, μαθητή και τεχνολογικών εργαλείων, καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού. Παρουσιάζονται τρόποι ενσωμάτωσης δραστηριοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και ποικίλων συνεργατικών εργαλείων, με σκοπό την καλλιέργεια της συλλογικής κουλτούρας, καθώς και την ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικών, αλλά και μεταγνωστικών δεξιοτήτων.
Δημιουργούνται π.χ χώροι επικοινωνίας μαθητών και εκπαιδευτικού (forum), ενσωματώνονται συνεργατικά εργαλεία συγγραφής κειμένου και υλικού (wiki) κ.α, με στόχο την υποστήριξη, τη διαδραστική ανατροφοδότηση, τον διαμοιρασμό και τον αναστοχασμό των εμπειριών τους, ενισχύοντας παράλληλα τον σεβασμό μεταξύ των μαθητών (Μπουλούτα & Καραγιάννη, 2016)
Εκτός από τα εργαλεία συνεργατικής μάθησης του moodle, παρουσιάζεται μια ποικιλία εργαλείων που υποστηρίζουν τη διαχείριση του ηλεκτρονικού μαθήματος με την αυτοματοποίηση και τη διατήρηση ημερολογίου, δημιουργώντας υπενθυμίσεις του προγράμματος, για την ολοκλήρωση και τον προγραμματισμό της διάθεσης των μαθημάτων. Η αξιοποίηση των Μπλοκ (Blocks) και των Πηγών Πληροφοριών (Resources), υποστηρίζουν τον εκπαιδευτικό στη διαχείριση και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού ακόμη και από τους μαθητές (κείμενα, εικόνες, παρουσιάσεις, βίντεο κλπ), την κοινοποίηση εκπαιδευτικών στόχων, αλλά και την οργάνωση ανάλογων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Λιοναράκης κ.ά, 2018)
Επιπρόσθετα, αναδύεται μια βασική λειτουργία του moodle, η "ανάθεση ρόλων", δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία της αυτονόμησης, της αυτορρύθμισης και της ανάπτυξης της δικής τους στρατηγικής μάθησης, καθώς και τη λήψη αποφάσεων (Gulbinskienė,.Masoodi, & Šliogerienė, 2017)
Συμπερασματικά, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης του moodle στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί η συστηματική αναθεώρηση των παραδοσιακών μεθόδων μετάδοσης γνώσεων και η προώθηση της ευέλικτης και μεικτής διδασκαλίας ενισχύοντας τη μάθηση (Jackson, 2017)

BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Gulbinskienė, D., Masoodi, M., & Šliogerienė, J. (2017). Moodle as Virtual Learning Environment in Developing Language Skills, Fostering Metacognitive Awareness and Promoting Learner Autonomy. Pedagogy Studies / Pedagogika, 127(3), 176–185. https://doi.org/10.15823/p.2017.47

Jackson, E. A. (2017). Impact of MOODLE Platform on the Pedagogy of Students and Staff: Cross-Curricular Comparison. Education and Information Technologies, 22(1), 177–193. Retrieved from http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=ip,sso&db=eric&AN=EJ1125341&site=eds-live&custid=s1098328

Konstantina, B., & Stephanos, K. (2016). Moodle an Effective Educational Form in Students Distance Electronic Courses. Journal of Regional & Socio-Economic Issues, 6(3), 26–33. Retrieved from http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=ip,sso&db=bsu&AN=119660925&site=eds-live&custid=s1098328

Λιοναράκης, Α., Παπαδημητρίου, Σ., Χαροφύλακα, Α.-Μ., Αγγέλη, Α., & Τζήλου, Γ. (2018). συμβολή των ψηφιακών εργαλείων στην υποστήριξη της μαθησιακής πορείας των φοιτητών/φοιτητριών της εξΑΕ: Μέρος Α: Χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Open Education: The Journal for Open & Distance Education & Educational Technology, 14(1), 104–117. Retrieved from http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=ip,sso&db=ehh&AN=132541945&site=eds-live&custid=s1098328

Magdin,Μ.(2016). TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology – July 2016, volume 15 issue 3. Even in E-Learning is Important to Do Your Own Notes! Department of Computer Science, Faculty of Natural Sciences, Constantine the Philosopher University in Nitra, Tr. A. Hlinku 1, 949 74 Nitra, Slovakia

Room 2
12:20
12:20
20min
The OpenLang Network Platform: Using Moodle to Build a European Community of Language Learners and Teachers
Alexander Mikroyannidis, Dr. Maria Perifanou, Anastasios A. Economides

In this session, we will present the OpenLang Network platform, an open and collaborative Moodle-based environment for networking between language learners and teachers across Europe. The OpenLang Network platform brings together educators wanting to discover and share open language learning resources, as well as Erasmus+ mobility participants that wish to improve their language skills and cultural knowledge. This initiative is funded by the Erasmus+ programme and aims at raising language awareness of mobility European languages, as well as fostering the Open Education European multicultural and multilingual vision via Open Educational Resources (OERs) and Massive Open Online Courses (MOOCs). You can access and join the OpenLang Network platform at: https://openlang-network.kmi.open.ac.uk/.

Room 1
12:20
20min
Το Moodle στην Εξ Αποστάσεως Μουσική Εκπαίδευση-Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Παράδειγμα Εφαρμογής
Georgia Bafataki

Το άρθρο αυτό παρουσιάζει κάποια μαθήματα μουσικής στην πλατφόρμα Moodle για την εξ αποστάσεως μουσική διδασκαλία σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφορά σε εκπαιδευτικές εφαρμογές στο διαδικτυακό περιβάλλον Moodle και τη χρήση του σαν συμπληρωματικό εργαλείο στη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής με βάση τις παιδαγωγικές θεωρίες στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως μουσικής εκπαίδευσης . Στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίαση ενδεικτικού πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ιστορίας της μουσικής και της θεωρίας της, μουσικά κείμενα και πρακτική εξάσκηση σε φλάουτο με ράμφος.

Λέξεις κλειδιά: Εξ αποστάσεως μουσική εκπαίδευση, Moodle, παιδαγωγικές θεωρίες εξ αποστάσεως μουσικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό υλικό με θεωρητικές γνώσεις μουσικής, μουσικά κείμενα, εκτέλεση σε φλάουτο με ράμφος

Room 2
12:40
12:40
20min
STACK: an assessment system for mathematics in Moodle quiz.
Dr Konstantina Zerva

This talk is about STACK [1] (qtype_stack), an optional plugin for the Moodle quiz specifically targeted at the needs of mathematics, science and related disciplines. STACK moves beyond multiple choice questions by expecting students type an answer in the form of an algebraic expression.

Computer algebra tools establish the objective properties, such as algebraic equivalence with the correct answer and generate feedback based on these properties. STACK also lets teachers randomly generate versions of questions, with connected multiple parts, and worked solutions which reflect the randomization. A variety of inputs options provide support for scientific units, line by line working and clearly separate "validity" from "correctness" [2,3].

STACK has been developed continuously for over twelve years, it is widely used internationally and with a growing commercial user base. There is a large and growing community of STACK users on over 800 registered sites, including the University of Edinburgh, Loughborough University and the UK Open University. At the UK Open University STACK is the second most used question type after Moodle's MCQ, with over one million question attempts per year. Numerous major projects are underpinned by STACK, and community initiatives such as ABACUS (https://abacus.aalto.fi/) have been set up to help academic colleagues pool materials. STACK is in regular use in English, Finnish, Swedish, Japanese, German, Spanish and Portuguese.

This talk will illustrate the question type with examples taken from online assessments we used in undergraduate courses at the School of Mathematics (University of Edinburgh). These were part of a major project which managed to bring mathematical assessments in-house within the Moodle quiz systems, replacing externally provided materials in a variety of third party systems. Taking responsibility for our own assessments gives academic colleagues more control over their teaching and students a more consistent user experience [4,5].

References:
1. https://stack-demo.maths.ed.ac.uk/demo/
2. C. J. Sangwin, Computer Aided Assessment of Mathematics. Oxford University Press, Oxford, UK, 2013.
3. C. J. Sangwin and I. Jones, “Asymmetry in student achievement on multiple choice and con-structed response items in reversible mathematics processes, “Educational Studies in Mathematics, vol. 94, pp. 205–222, 2017.
4. K. Zerva, “Developing STACK assessments in Edinburgh, 2017–2019”, proceedings 1st STACK conference (2019) http://zenodo.org/record/2585816.
5. Developing online learning materials to support undergraduate education at the University of Edinburgh, C. Sangwin and K. Zerva, Mathematics Today, Vol.56 No.3, June 2020.

Room 1
12:40
20min
To moodle μας ενώνει
Anna Diamantakou - Ευδοκία Παγκάλου

Στην παρουσίαση θα αποτυπωθεί ο τρόπος αξιοποίησης της πλατφόρμας moodle (moodlecloud hosting) ως μέσο παιδαγωγικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης κατά την περίοδο του κλεισίματος των σχολικών μονάδων της Ελλάδας λόγω του covid-19 σε δημόσιο νηπιαγωγείο.
Ο μαθητικός πληθυσμός της τάξης του ολοήμερου τμήματος του 135ου Νηπιαγωγείου Αθηνών επωφελήθηκε από τις παρεχόμενες δυνατότητες της πλατφόρμας με την υποστήριξη και καθοδήγηση των νηπιαγωγών και των γονέων τους.
Η παιδαγωγική σχέση διατηρήθηκε μέσα από την οργάνωση και προσφορά ενός πλαισίου δραστηριοτήτων με εκπαιδευτικό περιεχόμενο από τις δύο νηπιαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής της σχολικής μονάδας που επέλεξαν να εμπλακούν στο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας ως λύση - πρακτική για την αντιμετώπιση της διακοπής της μαθησιακής διαδικασίας.
Το είδος των δραστηριοτήτων αφορούσε σε ασύγχρονες και σύγχρονες δράσεις με βασική προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι ενημερώνονταν για το περιεχόμενο και τη σχετική μεθοδολογική προσέγγιση μέσα από τα κατάλληλα εργαλεία της πλατφόρμας. Η σύμφωνη γνώμη τους και η παρουσία τους κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αποτελούσε αναγκαιότητα για κάθε μαθητή και μαθήτρια.
Η συμμετοχή των γονέων ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διεξαγωγή του εγχειρήματος. Αρχικά, έγινε ενημέρωση για το προτεινόμενο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας αξιοποιώντας και άλλα μέσα επικοινωνίας, διερευνώντας τις δυνατότητες που διαθέτει κάθε οικογένεια (εξοπλισμός, σύνδεση στο διαδίκτυο, ελεύθερος χρόνος, απόψεις, διάθεση, δεξιότητες). Στο τέλος, με τη βοήθεια ενός άτυπου ερωτηματολογίου, ζητήθηκε να αποτυπωθεί η άποψή τους για την εμπειρία, τα εμπόδια, τις δυσκολίες συμμετοχής καθώς επίσης και οι προτάσεις τους για τροποποιήσεις.
Για τις σύγχρονες συνεδρίες αξιοποιήθηκε το εργαλείο τηλεδιάσκεψης big blue button, οποίο ωστόσο στην moodlecloud hosting πλατφόρμα προσφέρονται περιορισμένες δυνατότητες για τη συμμετοχή ολόκληρης της τάξης (6 συμμετέχοντες), οπότε έγινε προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων (συναντήσεις σε εναλλασσόμενες υποομάδες). Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονέων τους είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τις καθορισμένες συναντήσεις, μέσω των εργαλείων της πλατφόρμας (chat, μηνύματα, BBB, forum).
Η οργάνωση των θεματικών ενοτήτων έγινε ως εξής: «Κορονο-θέματα», «βιβλιοθήκη», «γλωσσικές δραστηριότητες», «μαθηματικές δραστηριότητες», «κίνηση», «τέχνη», «έξυπνα παιχνίδια με απλά υλικά», «παιχνίδια στον υπολογιστή», «ασφάλεια στο διαδίκτυο», «εκπαιδευτική τηλεόραση», «εκπαιδευτικά λογισμικά», «γονείς».

Άννα Διαμαντάκου, νηπιαγωγός γενικής αγωγής
Ευδοκία Παγκάλου, νηπιαγωγός ειδικής αγωγής

Room 2
13:00
13:00
30min
A Moodle e- mentoring platform for highly skilled migrant women
Panagiota Rouni, A.Raouzaiou, P. Tzouveli

The aim of the Erasmus +project EUMentorSTEM was to support migrant women with STEM studies to find adequate employment in EU countries. Greek Women Engineers developed a virtual platform with digital mentoring material to be used free of charge as a mentoring tool to support and empower these highly skilled migrant women in the process of finding suitable work. The virtual HUB is based on Moodle e-learning structure and contains useful resources for Trainees, Trainers and guidance professionals who need strategies and tools to support the labour market inclusion of women who face double discrimination as migrants and as women in a male dominated sector. The Trainer’s Kit and Learner’s Kit are both available in 5 different languages (English, Swedish, Italian, Greek, Hungarian), so individuals and organisations can autonomously organise the trainings or be inspired by them. The Virtual Hub assists migrant women with STEM-studies to develop transversal skills and competences in order to fulfil their potential in European labour markets. At the same time, the Hub offers tools and a group work methodology based on mentoring and coaching strategies that help professionals (e.g. career advisors, educators, social workers, HR staff) in supporting migrant women to develop their skills, competences to succeed in a STEM-job in Europe. The link to the virtual hub is https://www.eumentorstem.eu/virtual-hub/

Room 1
13:00
20min
Covid-19 as a Motivating Force for Self-Actualisation in Online Teaching and Learning: The 5-Phase Process of the ACS Athens Elementary School
Dr. Maria Avgerinou and Ms. Sophia E. Moros

Redesigning a drastically new approach for teaching and learning within grades JK-5 required immediate attention to all constituents’ needs, including students, faculty, and parents, in order to maintain educational continuity in a functional and safe online learning environment. This work describes the 5-Phase Process designed as an action research-based, disruptive intervention to transition from the traditional, four-walled classroom into a virtual classroom, thus transforming learning experiences, routines, and perspectives in the Elementary School at the American Community Schools (ACS) Athens, Greece. This emergency shift oc- curred simultaneously with the professional development needs of in-service teachers, and was guided by research-informed best practices of virtual teaching, and effects of online learning for students between ages of 3-11, while bearing the state of emotional and financial stress of all constituents. While the 5-Phase Pro- cess is still in effect, preliminary results are shared, while implications for practice and recommendations for further research are considered.

Room 2
13:30
13:30
30min
A step by step guide to design, implement and evaluate High School blended learning in Math and Science through the Quality Matters framework
Elina Prodromidi, Matina Katsiyianni

Authors: Elina Prodromidi, ACS Athens, Greece and Matina Katsiyianni, ACS Athens, Greece

In the year of 2020, students seem to be less engaged with learning and more distracted from it. Nevertheless, they seem to have higher demands and greater needs, especially in terms of their education. They seek for quicker solutions and better accommodation according to their learning styles and needs, and therefore very well-prepared courses. Providing students with an exceptional learning experience is not an easy task. Thus the goal of many schools is to improve learning and adjust to the needs of their learners; engage the learners into the learning experience and at the same time maintain the instructional quality. That is why today, more than any other time, it is imperative to create a solid quality assurance plan that will enable them to achieve their goal. A plan that would extend beyond student impact and would make a difference for faculty, staff and the institution as a whole. This presentation discusses the implementation of the Quality Matters framework (QM) into the teaching process of a Mathematics and Biology class at ACS Athens, Greece, as a means of improving and evaluating the above mentioned blended courses. The QM framework will be presented and discussed as well as the type of blended learning that ACS Athens offers, through the i2Flex methodology. The i2Flex methodology will also be defined and explained. Following our recent publication on i2Flex methodology as a pedagogical tool, this presentation will shed light into the use of online platforms such as Moodle, not only as repositories of useful information but to meaningfully enhance student engagement, conserve teaching and learning time, as well as give independence to students for their learning. More specifically, the Moodle shells of both Math and Biology classes will be accessible, as well as their evaluation through the QM framework. The two courses will be fully described and sample class material, ready for use, will be presented.

Room 2
13:30
30min
Σχεδίαση και υλοποίηση e-course με θέμα την «Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων με την χρήση ψηφιακής φωτογραφίας»
Νίκος Τζιμόπουλος, Μιχάλης Φιλιόγλου, Μαρία Ιωσηφίδου

Η Εταιρία Δράσεων Επιμόρφωσης (Ε.ΔΡΑΣ.Ε.) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Enhancing Digital Competence through Photography ( CICERO ), διοργάνωσε εξ’ αποστάσεως σεμινάριο: «Ανάπτυξη  των  ψηφιακών δεξιοτήτων  με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφίας». Το σχέδιο αυτό ήταν ένα Σχέδιο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+/ΚΑ204, με αριθμό: 2018-1-SE01-KA204-039051.
Το έργο στόχευε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε μια ομάδα ενηλίκων, που χρησιμοποιούν την ψηφιακή φωτογραφία ως κινητήρια δύναμη. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνική, πολιτιστική και οικογενειακή ζωή. Επιπλέον, οι ληφθείσες φωτογραφίες που εστιάζουν στην ευρωπαϊκή κληρονομιά συλλέγονται σε μια βάση δεδομένων δωρεάν για να συμβάλουν στο έτος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς 2018.
Το σεμινάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην πλατφόρμα τηλεεκπαίδευσης Moodle.
Στην εισήγησή μας θα αναπτυχθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της δράσης αυτής στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+.

Room 1
14:00
14:00
60min
BREAK
Room 1
14:00
60min
BREAK
Room 2
15:00
15:00
20min
ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ MOODLE ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Kalliopi Lazaridou

Το μάθημα της ιστορίας λυκείου προσεγγίζεται από τους μαθητές μέσα από δύο οπτικές: η πρώτη σχετίζεται με την αφομοίωση δεδομένης ιστορικής γνώσης, όπως παρέχεται από την αφήγηση του σχολικού βιβλίου, και η δεύτερη με την κριτική επεξεργασία πρόσθετου υλικού, προκειμένου ο μαθητής να καταλήξει σε δική του σύνθεση της ιστορικής πραγματικότητας. Οι δύο αυτές οπτικές αποτελούν και τους δύο άξονες που διαμορφώνουν τον τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην εισήγηση αυτή παρουσιάζεται ένα ηλεκτρονικό μάθημα (http://e-learning.ilei.sch.gr/students/course/view.php?id=70) ως πρόταση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της πλατφόρμας moodle που εξυπηρετούν και τις δύο αυτές προσεγγίσεις.
Σχετικά με την αφομοίωση της δεδομένης ιστορικής γνώσης, το μάθημα -δομημένο σε μικρές ενότητες- περιέχει δραστηριότητες με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στη φιλοσοφία του gamification και λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια του μαθητή: μέσα από ποικίλα παιχνίδια (κρεμάλα, σταυρόλεξο, εκατομμυριούχο, sudoku) ο μαθητής εξοικειώνεται με τις αντίστοιχες ιστορικές έννοιες, ενώ στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχουν κουίζ αυτοαξιολόγησης, προκειμένου ο μαθητής να διαπιστώσει μόνος του τον βαθμό εμπέδωσης της ύλης. Έχει οριστεί απεριόριστος αριθμός επαναλήψεων όλων των δραστηριοτήτων από κάθε χρήστη, ώστε να επανέλθει όσες φορές επιθυμεί, ενώ παράλληλα η ανατροφοδότηση που δίνεται μέσα από την πλατφόρμα ενθαρρύνει τον μαθητή να συνεχίσει τη μελέτη.
Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα μελέτης και την κριτική επεξεργασία πρόσθετου υλικού αξιοποιείται η δυνατότητα διασύνδεσης της πλατφόρμας με εξωτερικούς συνδέσμους που παρέχουν ψηφιοποιημένο υλικό αλλά και η δυνατότητα μεταφόρτωσης αρχείων ή συγγραφής σελίδας εντός του μαθήματος. Έτσι, ο μαθητής έρχεται σε επαφή με ποικίλο πολυμεσικό υλικό, το οποίο επεξεργάζεται σύμφωνα με συγκεκριμένα ερωτήματα που δίνονται ως εργασία και στη συνέχεια είτε γράφει online την απάντησή του είτε μεταφορτώνει ο ίδιος το αρχείο με τη δική του σύνθεση της ιστορικής γνώσης. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεται με μήνυμα ο εκπαιδευτικός.
Σημαντικό πλεονέκτημα της πλατφόρμας αποτελεί η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος του υλικού με είσοδο ως επισκέπτης. Αυτό καθιστά το μάθημα ανοιχτό για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό ή μαθητή να περιηγηθεί στο μάθημα, ακόμη κι αν δε διαθέτει κωδικούς για λογαριασμό χρήστη.

Room 2
15:00
20min
Η δυναμική του Moodle στην υποστήριξη Μηχανισμού Παιγνιοποίησης Κοινοτήτων Διερεύνησης
Ioannis Petroulis, Maria Tzelepi, Kyparisia Papanikolaou, Maria Moundridou, Aikaterini Makri

Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση α) του τρόπου με τον οποίο η πλατφόρμα του Moodle μπορεί να υποστηρίξει έναν μηχανισμό παιγνιοποίησης, ο οποίος σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σε πραγματικές συνθήκες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την ανάπτυξη μιας Κοινότητας Διερεύνησης (Παπανικολάου κ.ά., 2018; Πετρούλης, Τζελέπη & Παπανικολάου, 2019; Papanikolaou et al., 2020; Tzelepi et al., 2020) και β) των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής του από τους εκπαιδευόμενους μέσω ερωτηματολογίου, όσον αφορά την αλληλεπίδρασή τους με τον μηχανισμό στο πλαίσιο της Κοινότητας Διερεύνησης, όπου οι εκπαιδευόμενοι συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και καθοδηγούμενοι από τον εκπαιδευτικό, καταλήγουν στη συνεργατική οικοδόμηση της γνώσης (Garrison, Anderson & Archer, 2000).
Moodle & Μηχανισμός GAME FOCUS (GAmification MEchanism FOr CommUnitieS)
Στο πλαίσιο του προτεινόμενου μηχανισμού παιγνιοποίησης, αποδίδονται –με χειροκίνητο και αυτόματο τρόπο– στοιχεία παιγνιοποίησης στους εκπαιδευόμενους με στόχο την ενίσχυση της γνωστικής τους παρουσίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία παιγνιοποίησης αποδίδονται ατομικά (α. Επιβράβευση Quiz και β. Επιβράβευση Συμμετοχής), ομαδικά (επιβραβεύσεις υπό μορφή οπτικοποίησης: α. Γνωστική Οπτικοποίηση “Starchart” και β. Κοινωνιόγραμμα), καθώς και ατομικά στο πλαίσιο της ομάδας (α. Επιβράβευση Κοινωνικότητας και β. Επιβράβευση Γνωστικής Υπεροχής). Για την υλοποίηση του μηχανισμού αξιοποιήθηκαν τα ακόλουθα εργαλεία της πλατφόρμας Moodle:
● ο πίνακας κατάταξης που παρέχει αυτόματα το άρθρωμα “Level Up!” στον κάθε εκπαιδευόμενο ως επιβράβευση για τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες του μαθήματος,
● τα αρχεία αναφοράς (log files) και οι αναφορές (reports) που παράγει το Moodle και που αφορούν τις συζητήσεις, το περιεχόμενο των μηνυμάτων σε αυτές, καθώς και την επίδοση των εκπαιδευόμενων στα quiz. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν από τους ερευνητές, προκειμένου να αποδοθούν (χειροκίνητα) στους εκπαιδευόμενους: α) η Επιβράβευση Γνωστικής Υπεροχής, β) η Επιβράβευση Quiz, και γ) η Γνωστική Οπτικοποίηση “Starchart”. Οι συγκεκριμένες επιβραβεύσεις αφορούν τη γνωστική παρουσία κάθε εκπαιδευόμενου και της κοινότητας, κατά τη διάρκεια μιας ασύγχρονης συζήτησης
● το άρθρωμα “Social Network Analysis” (SNA) του Moodle, μέσω του οποίου παρέχονται: α) αυτόματα το Κοινωνιόγραμμα και η πυκνότητα του Κοινωνικού Δικτύου της ομάδας, για την χειροκίνητη ομαδική απόδοση της αντίστοιχης οπτικοποίησης στους εκπαιδευόμενους και β) αυτόματα οι τιμές κεντρικότητας Κοινωνικού Δικτύου για κάθε εκπαιδευόμενο, με στόχο την χειροκίνητη απόδοση ατομικής επιβράβευσης (Επιβράβευση Κοινωνικότητας), που εκφράζει τη θέση του εκπαιδευόμενου στην κοινότητα ως προς το βαθμό αλληλεπίδρασής του με άλλα μέλη της στη διάρκεια μιας ασύγχρονης συζήτησης.
Στοιχεία Αξιολόγησης: Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευόμενων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Ερωτηματολόγιο Επιβραβεύσεων –που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της έρευνας– το σύνολο των επιβραβεύσεων άρεσε στους εκπαιδευόμενους με την ατομική επιβράβευση κοινωνικής αλληλεπίδρασης (Επιβράβευση Κοινωνικότητας) να συγκεντρώνει τις θετικότερες απαντήσεις (M = 4.03, SD = .3).
Συμπεράσματα – Μελλοντική Έρευνα: Όλα τα στοιχεία παιγνιοποίησης που αναπτύχθηκαν, βασίστηκαν σε δεδομένα που αντλήθηκαν από το Moodle και στη συνέχεια, αναλύθηκαν από τους ερευνητές, καθώς και σε πληροφορίες που παρείχαν πρόσθετα του Moodle, όπως το άρθρωμα SNA. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν στοιχεία παιγνιοποίησης, τα οποία βασίστηκαν σε ποιοτικά δεδομένα, όπως το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Μολονότι τα δεδομένα που αξιοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο μηχανισμό παιγνιοποίησης ήταν διαθέσιμα από την πλατφόρμα του Moodle, εντούτοις μόνο ένα πρόσθετο, το “Level Up!”, αξιοποίησε κατάλληλες πληροφορίες για αυτόματη απόδοση επιβραβεύσεων. Αναφορικά με τις δυνατές προς επιλογή συνθήκες του μηχανισμού απόδοσης διακριτικών (badges), που είναι ενσωματωμένος στην πλατφόρμα του Moodle, αυτές δεν ήταν αρκετές για την εφαρμογή του μηχανισμού που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, δεδομένου ότι αυτός βασίστηκε σε ανάλυση ποιοτικών δεδομένων (περιεχόμενο μηνυμάτων).
Πρότασή μας για μελλοντική έρευνα και περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας Moodle είναι (α) η προσθήκη συνθηκών/κριτηρίων αυτόματης απόδοσης διακριτικών που να συνδέονται με δεδομένα αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων σε ένα πλαίσιο ασύγχρονης συζήτησης, όπως κεντρικότητα, εμπλοκή και τα οποία υπολογίζονται από υπάρχοντα αρθρώματα/πρόσθετα όπως SNA, LAe-R (Petropoulou et al., 2014), και (β) η ανάπτυξη αρθρωμάτων/πρόσθετων που να αυτοματοποιούν τη διαδικασία ανάλυσης περιεχομένου συζητήσεων και τα οποία θα μπορούν να συνδεθούν με αυτόματη απόδοση διακριτικών.

Αναφορές:
Garrison, D. R., Anderson, T., & Archer, W. (2000). Critical inquiry in a text-based environment: computer conferencing in higher education. The Ιnternet and Ηigher Εducation, 2, 2-3, 87-105.
Papanikolaou, K., Tzelepi, M., Moundridou, M., & Petroulis, I. (2020). Employing Social Network Analysis to Enhance Community Learning. In Kumar V., Troussas C. (eds), Intelligent Tutoring Systems. ITS 2020. Lecture Notes in Computer Science, vol 12149. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-49663-0_41
Petropoulou, O., Kasimatis, K., Dimopoulos, I., & Retalis, S. (2014). LAe-R: A new learning analytics tool in Moodle for assessing students’ performance. Bulletin of the IEEE Technical Committee on Learning Technology, 16(1), 1.
Tzelepi, M., Makri, K., Petroulis, I., Moundridou, M., & Papanikolaou, K. (2020). Gamification in online discussions: How do game elements affect critical thinking? In Proceedings of the 2020 IEEE 20th International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT). Tartu, Estonia: IEEE. https://doi.org/10.1109/ICALT49669.2020.00035
Παπανικολάου, Κ., Μουντρίδου, Μ., Μακρή, Α., Τζελέπη, Μ., & Πετρούλης, Ι. (2018). Συνδυάζοντας Μηχανισμούς Παιγνιοποίησης και Εργαλεία Learning Analytics με σκοπό την οργάνωση μίας Κοινότητας Διερεύνησης στην πλατφόρμα Moodle. Στα Πρακτικά του MoodleMoot Greece 2018, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Ελλάδα. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 από https://moodle.com/wp-content/events/mootgr18/MoodleMootGR_2018-Tzelepi_Petroulis_Papanikolaou_Mountridou_Makri.pdf
Πετρούλης, Ι., Τζελέπη, Μ., & Παπανικολάου, Κ. (2019). Εφαρμογή τεχνικών παιγνιοποίησης σε Κοινότητες Διερεύνησης. Στα Πρακτικά του 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Αθήνα.

Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί προϊόν ομαδικής δουλειάς, στην οποία έχουν συμμετάσχει τα ακόλουθα άτομα:
1. Μαρία Τζελέπη
2. Ιωάννης Πετρούλης
3. Κυπαρισσία Παπανικολάου
4. Μαρία Μουντρίδου
5. Αικατερίνη Μακρή

Room 1
15:20
15:20
20min
Assessing student learning on Moodle: computer efficacy and academic outcomes
Ioulia Televantou, Prof Elena Papanastasiou

Among other measures taken to cease the spread of coronavirus pandemic, higher education institutions have been forced to switch their mode of assessing students’ learning (e.g., final exams) from face-to-face to online. However, not all students are equal in terms of the skills required to navigate computerized educational spaces optimally – and this is especially the case for people form older generations (e.g. in continuous education programs). This may have serious consequences on the validity of the scores of students in online assessments. For instance, computer self-efficacy, a judgment of one’s ability to complete a task with the use of a computer is an important predictor of the extent to which learners feel anxiety when engaging in technology-supported learning environments and may also be related to their academic self-efficacy and academic performance in such environments.
Our study, aims in investigating whether mature university students’ computer self-efficacy and computer anxiety levels have an impact on their academic outcomes in an e-learning environment (academic self-efficacy and academic performance). The findings that we present are based on online survey of a convenient sample of ~ seventy adults studying for a graduate degree in Special Education at a private University in Cyprus.
All students denoted that they had access to at least one desktop or laptop computer, with three or more years of experience in using the corresponding device. Lower computer self-efficacy predicted lower academic self-efficacy (r= .505, p < .001) and higher computer anxiety (r = -.432, p < .01), while higher computer anxiety predicted lower academic self-efficacy (r = -.423, p < .01).
Although being only tentative, our findings provide insights on how digital inequalities among university students may lead to achievement gaps, the latter being related more to students’ computer self-efficacy and anxiety, rather than to students’ actual academic merit.

Room 1
15:20
20min
Ολοκληρωμένο εργαστηριακό μάθημα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη Μηχανολογία με χρήση της πλατφόρμας moodle.
Gerasimos Vlassopoulos, Karkalousos Petros

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί μια ωριαία διδακτική ενότητα ενός ολοκληρωμένου εργαστηριακού μαθήματος με χρήση ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (moodle) στα Συστήματα Αυτοκινήτου της Γ ΕΠΑΛ. Στο μάθημα περιλαμβάνονται όλα όσα απαιτούνται για τη διεξαγωγή της άσκησης, όπως υλικά, εργαλεία και στάδια παρουσίασης της άσκησης. Υπάρχουν βίντεο με τα βήματα αναλυτικά (ένα προς ένα) που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές ώστε να διεκπεραιώσουν την εργασία με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των βίντεο υπάρχουν ερωτήσεις διαφόρων ειδών (πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, σωστού λάθος), που δημιουργήθηκαν με το πρόγραμμα H5P και την ενσωμάτωση του στο moodle. Η διδασκαλία ενισχύεται με τη χρήση Forum ή και Chat για επίλυση αποριών.

Room 2
15:40
15:40
20min
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ MOODLE ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Giorgos Sarlas, Theodoros Tsourakis

Διδακτική προσέγγιση συγκεντρωτικής αξιολόγησης των θεωρητικών γνώσεων μαθητών/τριών Γυμνασίου, από το ηλεκτρονικό βιβλίο Φυσικής Αγωγής, μέσω της πλατφόρμας moodle, με την αξιοποίηση των καινοτόμων προσεγγίσεων ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Αξιολογείται, μέσω του υποστηρικτικού εργαλείου «κουίζ» της πλατφόρμας moodle με διαμορφωτική αξιολόγηση, ο γνωστικός τομέας της μάθησης, της γνώσης, και της κατανόησης αρχών και εννοιών. Σκοπός είναι η ανατροφοδότηση. Βοηθά τον εκπαιδευτικό να διαμορφώσει καλύτερη αντίληψη, παρέχει πληροφορίες για το επίπεδο προόδου σε σχέση με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Βοηθά τους μαθητές να λάβουν άμεσα αντιπροσωπευτική ανατροφοδότηση, για την προσπάθεια, την πρόοδο και την επίτευξη σε περισσότερο του ενός τομείς της μάθησης. Αναστοχάζονται επί της διαδικασίας με συμπλήρωση ερωτηματολογίου αποτύπωσης εντυπώσεων.
Η Διδακτική παρέμβαση του «test Γνώσεων» μέσω moodle.
Το Moodle είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος μάθησης που χρησιμοποιείται σήμερα από 120 εκατομμύρια χρήστες, με χρήση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το URL του δικτυακού τόπου moodle του μαθήματος είναι https://moodle.geosarlas.sites.sch.gr
Οργάνωση του τμήματος Ενημέρωση των μαθητών ανά τάξη, για μελέτη των αντίστοιχων κεφαλαίων του Βιβλίου. Συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής, τον σκοπό, τους διδακτικούς στόχους σε γνωστικό επίπεδο και την επίλυση αποριών. Ορισμός ημερομηνίας και ώρας διεξαγωγής.
Δημιουργία τράπεζας ερωτήσεων (Question bank), με ερωτήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας ανά τάξη, πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης του κενού, σωστό - λάθος, αντιστοίχισης, καλύπτοντας τα διδακτικά αντικείμενα. Η βαθμολόγηση είναι θετική σε κάθε σωστή απάντηση, αλλά υπάρχουν και ερωτήσεις με αρνητική βαθμολόγηση σε λάθος απάντηση.
Η υλοποίηση πραγματοποιείται στο εργαστήριο Πληροφορικής. Οι μαθητές εισέρχονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους, στην ηλεκτρονική τάξη moodle του μαθήματος, όπου βρίσκουν ενεργοποιημένο το αντίστοιχο Test του τμήματος, με πακέτο ερωτήσεων τυχαίας κατανομής. Η μέση διάρκεια συμπλήρωσης είναι 20-25 λεπτά. Μετά την υποβολή εμφανίζεται η βαθμολογία, τα τυχόν λάθη και η υπόδειξη του σωστού για ανατροφοδότηση.
Αποτελέσματα – συμπεράσματα.
Συμπλήρωση ερωτηματολογίου στο moodle αμέσως μετά, για την αποτύπωση εντυπώσεων. Εξαγωγή αποτελεσμάτων σε αρχείο .ods, ανάλυση συμπερασμάτων της αξιολόγησης και του ερωτηματολογίου.
Η διδακτική προσέγγιση εφαρμόστηκε, το 2018-19 και το 2019-20 στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας. Από την συλλογή των απόψεων των μαθητών, τεκμηριώνεται η θετική εικόνα που αποτυπώθηκε, για την εξάσκηση των γνώσεων, την αντικειμενικότητα και την πρωτοτυπία.

Room 2
15:40
20min
Αξιοποίηση παιχνιδοποίησης και μάθησης μέσω παιχνιδιού σε ένα σενάριο μαθήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης
Αlexandra Μavridou, Rouvas George

Η εργασία παρουσιάζει την υλοποίηση μιας ασύγχρονης πλατφόρμας διδασκαλίας και μάθησης βασισμένης στο Moodle, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σύγχρονο μάθημα, είτε αυτό πραγματοποιείται δια ζώσης στη φυσική τάξη είτε εξ αποστάσεως σε εικονική. Η πρόταση αποτελεί ένα υπόδειγμα δημιουργίας, οργάνωσης, διαμόρφωσης και πρακτικής αξιοποίησης εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και ανάπτυξης διαδραστικών εφαρμογών βασισμένων στις αρχές της παιχνιδοποίησης και της μάθησης μέσω παιχνιδιού. Κατά τη σταδιακή περιήγηση στα βασικά συστατικά της πλατφόρμας και στις φάσεις σχεδιασμού του μαθήματος, παρουσιάζονται βήμα βήμα οι εκπαιδευτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν και τα ψηφιακά εργαλεία που αξιοποιήθηκαν. Παράλληλα εξετάζονται προβληματισμοί, ενσκήπτοντα ή/και ενδεχόμενα κωλύματα και οι καίριες αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν, ώστε να υπερκεραστούν πιθανές παγίδες στην αξιοποίηση της πλατφόρμας στο σχολικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα επιχειρείται η θεωρητική τεκμηρίωση των επιλογών και των προτεινόμενων λύσεων με βάση τη σχετική βιβλιογραφία και ερευνητικά δεδομένα. Παράλληλα, τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και ο σκοπός της εκπαιδευτικής πρότασης βασίζονται σε στέρεες παιδαγωγικές θεωρίες με έμφαση στη συνεργατική μάθηση, την ομαδοσυνεργατική και διαφοροποιημένη διδασκαλία και στις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ επιπροσθέτως είναι συμβατά με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τους τελικούς αποδέκτες, τους μαθητές. Εξίσου σημαντική παράμετρος που εξετάζεται στην ανακοίνωση είναι ο τρόπος και τα εργαλεία αξιολόγησης του βαθμού εμπλοκής, της αφομοίωσης των παρεχόμενων γνώσεων, της αξιοποίησής τους και των ψηφιακών και διαδραστικών εργασιών των μαθητών. Η προτεινόμενη εναλλακτική αξιολόγηση συνάδει με τις μεθόδους, τα γνωσιακά δεδομένα και ψηφιακά παραγόμενα της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Η ανακοίνωση εστιάζει στις ανωτέρω παραμέτρους της ηλεκτρονικής μάθησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για την υλοποίηση της συνεργάστηκαν μία φιλόλογος και ένας πληροφορικός με εξειδίκευση στη μάθηση μέσω παιχνιδιού. Ωστόσο η παρούσα πρόταση απευθύνεται σε ευρύτερο εκπαιδευτικό κοινό και άλλων ειδικοτήτων, καθώς τόσο η πλατφόρμα, όσο και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να αναπροσαρμοστούν, να εμπλουτιστούν και να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως κατά τη διδασκαλία μεγάλου εύρους γνωστικών αντικειμένων. Καταληκτικά αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η πλατφόρμα όσο και τα προτεινόμενα ψηφιακά εργαλεία διαμορφώθηκαν και επιλέχθηκαν με έμφαση στην εύκολη χρήση και την αποτελεσματική πρακτική αξιοποίησή τους από εκπαιδευτικούς χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής.

Room 1
16:00
16:00
20min
ARCS model and Gamification in Online Training: Impact on Adult Learners’ Motivation
Athina Konstantinidou, Efi Nisiforou

It has been observed that a great number of adult students registered in online courses of lifelong learning, such as MOOCs, fail to complete their studies (Bakar, Yusof, Iahad & Ahmad, 2017; Pursel, Zhang, Jablokow, Choi & Velegol, 2017). Even though there is a plethora of reasons why students drop out, motivation plays a crucial role in the success of online learning. Studies suggest that a well-designed course can enhance students’ motivation in participating and ultimately finishing their studies (Αυγουστής, Σοφός & Απόστολος, 2013). For this reason, gamification has been researched as a motivational mechanism which can be incorporated into online programs. However, there is lack of evidence in reference to whether it should be implemented as it is or in accordance with an established motivational design framework. In this particular research, we propose the development of an online course following a mixed methods research design by employing the principles of ARCS model of motivational design linked with gamification elements. To achieve this, Moodle LMS has been chosen as the main platform, to deliver an online training course to EFL teachers of Greece. Taking into account teachers’ current needs, the course offers training on how they can design, develop and deliver effective online lessons. The learning content has been developed based on the strategies defined by ARCS model and it has been gamified accordingly. The proposed design framework can provide designers and teachers with beneficial practices to follow when developing online experiences of lifelong learning, in order to increase adult learners’ motivation and engagement.

Keywords: ARCS Model; Gamification; Online course; Moodle LMS; EFL teachers’ training; motivation; engagement.

References

Αυγουστής, Ι., Σοφός, Α., & Απόστολος, Κ. (2013). Χαρακτηριστικά παρωθητικών κινήτρων εκπαιδευτικού υλικού για την διαδικτυακή εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο Α. Λιοναράκης (Επιμ.), 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 8-10 Νοεμβρίου 2013. Αθήνα. doi: 10.12681/icodl.541

Bakar, N. F. A., Yusof, A. F., Iahad, N. A., & Ahmad, N. (2017). Framework for embedding gamification in Massive Open Online Course (MOOC). 5th International Conference on Research and Innovation in Information Systems (ICRIIS), 16-17 July 2017 (pp. 1-5). Langkawi, Malaysia: IEEE

Pursel, B. K., Zhang, L., Jablokow, K. W., Choi, G. W., & Velegol, D. (2016). Understanding MOOC students: motivations and behaviours indicative of MOOC completion. Journal of Computer Assisted Learning, 32, 202– 217. doi: 10.1111/jcal.12131.

Room 1
16:00
20min
Η υπηρεσία της Τηλεκπαίδευσης Moodle του ΠΣΔ για την ανάπτυξη μαθήματος Μαθηματικών για μαθητές Γ Γυμνασίου
Athanasia Kavvadia , Christos Malliaris

Τον τελευταίο καιρό, λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως αυτή της πανδημίας Covid-19, έγινε φανερή μεταξύ άλλων και η ανάγκη εισαγωγής της ηλεκτρονικής μάθησης στο χώρο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες με συστηματικό τρόπο. Χρειάσθηκε να προσαρμοσθεί ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας και μάθησης σε καινοτόμες διαδικασίες προς όφελος όλων των μαθητών. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού διδακτικών προτάσεων και ενδεικτικά αναφέρεται αυτό του μοντέλου μικτής μάθησης και συγκεκριμένα το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης. Με τη βοήθεια του μοντέλου αυτού παρουσιάζεται μια διδακτική πρόταση για το μάθημα των Μαθηματικών της Γ Γυμνασίου, ώστε να εφαρμοσθεί στην εκπαιδευτική πρακτική. Απώτερος στόχος της πρότασης είναι η ενεργοποίηση του σύγχρονου εκπαιδευτικού στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, ειδικά όταν πρέπει να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες, όπως αυτές που προκύπτουν από την εκδήλωση μιας πανδημίας
Σύμφωνα με το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης οι μαθητές προετοιμάζονται, πριν το μάθημα, στο χώρο τους μέσω εκπαιδευτικού υλικού, όπως βιντεομαθήματα, εγχειρίδια, ψηφιακό υλικό σχετικό με το γνωστικό περιεχόμενο της ενότητας που θα διδαχθούν, το οποίο είναι αναρτημένο σε μια εκπαιδευτική πλατφόρμα. Στη συνέχεια, μέσα στη σχολική αίθουσα οι μαθητές, έχοντας περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, καθοδηγούμενοι από τον εκπαιδευτικό, αξιοποιούν και εφαρμόζουν τις γνώσεις τους, διορθώνουν τυχόν λάθη τους, εμβαθύνουν και δουλεύουν συνεργατικά διάφορες δραστηριότητες, διερευνητικής και εποικοδομητικής μορφής. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία που έχει ως στόχο την κατανόηση και όχι την απομνημόνευση.
Για τις online ανάγκες σχεδιασμού της πρότασης αξιοποιήθηκε ο δικτυακός τόπος της υπηρεσίας Τηλεκπαίδευσης του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, διαθέσιμος στη διεύθυνση http://e-learning.sch.gr/, ο οποίος μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς και μαθητές, φιλοξενεί το απαραίτητο ψηφιακό υλικό, αλλά αποτελεί και τον ασφαλή χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χρηστών του. Η υπηρεσία ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του ΠΣΔ βασίζεται στο λογισμικό ανοικτού κώδικα Moodle, ένα Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης (LMS). Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης μπορεί να φιλοξενήσει ηλεκτρονικά μαθήματα, προσβάσιμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που διαθέτουν λογαριασμό στο ΠΣΔ. Μέσω αυτού του χώρου παρέχονται στους χρήστες δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ευελιξία στο χρόνο και στο ρυθμό μάθησης.

Room 2
16:20
16:20
20min
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ- Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ MOODLE ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Archontoula Gargoulaki

Με την παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται να αναλυθεί με την ερευνητική μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης αν η πρακτική της παιχνιδοποίησης έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κίνητρο ώστε οι μαθητές να έχουν ενεργή συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία. Επιπρόσθετο θέμα για διερεύνηση αποτελεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle και κατά πόσο η αξιοποίηση της παρέχει κίνητρο συμμετοχής στους εμπλεκόμενους της.
Η θετική επίδραση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών δημιούργησε το έναυσμα ώστε να αξιοποιηθούν διάφορες τεχνικές αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με το σχεδιασμό τους έχοντας ως στόχο την ενίσχυση των κινήτρων και του ενδιαφέροντος των ανθρώπων. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή με τον όρο παιχνιδοποίηση/ gamification.
Εξίσου απαραίτητα είναι και τα συστήματα διαχείρισης μάθησης, τα οποία αποτελούν την κύρια τεχνολογική υποδομή για τα περιβάλλοντα ηλεκτρονικής μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η μία από τις πιο δημοφιλής πλατφόρμες είναι το Moodle, το οποίο μάλιστα προσφέρει τέτοιες δυνατότητες που το καθιστούν μια δελεαστική επιλογή για την πραγμάτωση της παιχνιδοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στόχος της εργασίας είναι η ενδελεχής ανασκόπηση σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα προκειμένου να αναδείξουν αν οι μαθητές και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες εμπλέκονται ενεργά στο μαθησιακό έργο σε ένα περιβάλλον με πρακτικές μηχανισμών παιχνιδιών μέσω του συστήματος διαχείρισης Moodle.
Στην έρευνα αυτή επιλέχθηκε η ποιοτική προσέγγιση και συγκεκριμένα αυτή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Από το δείγμα των ερευνών που συλλέχθηκε, επαληθεύτηκε πως τα αποτελέσματα που αφορούν την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη μάθηση ήταν σχετικά υψηλότερα στους μαθητές που έγινε χρήση της παιχνιδοποίησης καθώς και των ψηφιακών εργαλείων γενικότερα. Έγινε φανερή η βελτίωση τους στα κίνητρα και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους.
Η σημαντικότητα της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει συμπεράσματα που αποδεικνύουν την ενίσχυση της αποδοτικότητας των διδασκόμενων καθώς και τη διευκόλυνση ταυτόχρονα των διδασκόντων στο μαθησιακό τους έργο.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι έρευνες που αφορούν τη χρήση της πρακτικής της παιχνιδοποίησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Moodle βρίσκονται σε σημαντικά πρώιμο στάδιο, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρείται εξαιρετικά αναγκαία η διερεύνηση αυτού του αντικειμένου σε μελλοντικές μελέτες.

Room 1
16:20
20min
Η επίδραση των ΜΜΕ στη νεοελληνική κοινωνία μέσω των ΤΠΕ
Konstantina Anagnostou

Η παρουσίασή μου αφορά τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της έκθεσης της Β΄ Λυκείου μέσω ενός εφαρμοσμένου σεναρίου που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2013-2014 στο ΓΕΛ Παλαιόχωρας Χανίων. Ειδικότερα, έχει ως θέμα την επίδραση των ΜΜΕ στη νεοελληνική κοινωνία μέσω των ΤΠΕ με τη διαδικτυακή αναζήτηση πληροφοριών, τη συλλογή, την αποθήκευση, την κριτική αποτίμηση και την παραγωγή ενός ηλεκτρονικού έργου, που στη συνέχεια οι μαθητές θα κληθούν να το παρουσιάσουν και να το αποτιμήσουν στην ολομέλεια της τάξης. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η κριτική αποτίμηση όλης αυτής της προσπάθειας μέσω των διαφόρων θεωριών μάθησης των ΤΠΕ.

Room 2
16:40
16:40
20min
Κουίζ αυτόματης διόρθωσης και διακριτικά επιβράβευσης
Maria Pavlou

Η παρουσίαση θα εστιάσει στη δυνατότητα δημιουργίας Κουίζ στο πλαίσιο της ψηφιακής πλατφόρμας Moodle, με απώτερο σκοπό, αφενός μεν τη συνεχή αξιολόγηση των φοιτητών (formative/continuous assessment), αφετέρου δε την άμεση ανατροφοδότησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη δυνατότητα της χρονικής οριοθέτησης των Κουίζ μέσω του περιορισμού τόσο της περιόδου διαθεσιμότητάς τους, όσο και του χρονικού ορίου εντός του οποίου ένα ανοικτό Κουίζ δύναται να υποβληθεί. Επιπρόσθετα, σύντομη αναφορά θα γίνει και στον τρόπο με τον οποίο τα Κουίζ μπορούν να αποκτήσουν έναν πιο παιγνιώδη χαρακτήρα μέσω της χρήσης διακριτικών επιβράβευσης (badging). Λαμβάνοντας υπόψη τόσο κάποιες πρώτες ενδείξεις σχετικά με τα Κουίζ που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο δύο μαθημάτων αρχαίων που διδάχθηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020/21 όσο και την ανατροφοδότηση των ίδιων των φοιτητών, η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με κάποιες σκέψεις, εισηγήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση των κουίζ και της επιβράβευσης στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας.

Room 1
17:00
17:00
20min
Η αξιοποίηση του moodle στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τις ανάγκες του μαθήματος της Διδακτικής των Θρησκευτικών
Ioanna Komninou

Το διαδικτυακό μάθημα «Ερευνητικές Εργασίες και μέθοδος project» σχεδιάστηκε για να εισάγει τους φοιτητές του Στ΄Εξαμήνου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ σε θέματα που αφορούν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό σε ψηφιακό περιβάλλον και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν στην πράξη πώς αναπτύσσεται ένα θέμα με τη μέθοδο project. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα στάδια ανάπτυξης ενός μαθήματος/σεμιναρίου στο περιβάλλον του Moodle, να δουν τις δυνατότητες αυτού του περιβάλλοντος και, ταυτόχρονα, να ασκηθούν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Η βασική αρχή του σχεδιασμού αυτής της διδακτικής παρέμβασης ήταν η ενεργός εμπλοκή των φοιτητών στη διαδικασία της μάθησης (learning by doing) και η δημιουργία ομάδων που θα λειτουργούσαν σε επόμενο στάδιο ως κοινότητα πρακτικής.
Η οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας βασίστηκε στις αρχές του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού. Υιοθετήσαμε τη θεωρία του Βιγκότσκι για τη Ζώνη επικείμενης ανάπτυξης (ΖΕΑ) σε ό,τι αφορά στην καθοδήγηση από την ομάδα των ομοτίμων και τη συνδρομή των έμπειρων (συντονιστές των ομάδων ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές - υπ. διδάκτορες) και επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε την αυτορρύθμιση (self regulation) και την αυτοαποτελεσματικότητα (self efficacy) των φοιτητών. Έτσι, η καθοδήγηση ήταν φθίνουσα, ώστε οι φοιτητές να αναλάβουν σιγά σιγά την πρωτοβουλία για τη μάθησή τους, στη βάση των αρχών της δια βίου μάθησης. Η οργάνωση του μαθήματος ακολούθησε το μοντέλο ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας Complex Instruction.
Το εκπαιδευτικό υλικό είχε ποικιλομορφία, καλύπτοντας διαφορετικά στυλ μάθησης (word - pdf – ppt, αρχεία scorm, βίντεο παρουσιάσεις, υπερσύνδεσμοι για εργαλεία και ψηφιακούς πόρους, ενώ είχαν αξιοποιηθεί και οι δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα του moodle για δημιουργία σελίδων, κουίζ, συζητήσεων κ.ά. Η μέθοδος αξιολόγησης που εφαρμόστηκε συνδέεται με το μοντέλο διδασκαλίας που υιοθετήθηκε. Η ανατροφοδότηση ήταν μέρος των υποχρεώσεων των φοιτητών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του μαθήματος και αφορούσε ομάδες ομοτίμων. Στο τέλος του μαθήματος, η αξιολόγηση των φοιτητών ήταν έργο της διδάσκουσας Καθηγήτριας, ενώ το μάθημα αξιολογήθηκε και από εξωτερικό ερευνητή, με άξονες αξιολόγησης την καταλληλότητα του υλικού, τη διαχείριση του χρόνου, τη συμμετοχή στις ομαδικές εργασίες, κ.ο.κ.
Η οργάνωση της ψηφιακής αυτής τάξης, απέσπασε το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο στην κατηγορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον διαγωνισμό ηλεκτρονικής τάξης που διοργάνωσε η ΕΕΠΕΚ.

Room 1
17:20
17:20
20min
Moodle: Σκοπός, θεωρία μάθησης και δημιουργία μαθήματος τηλεκπαίδευσης
Konstantinos Memos

Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ και εργαλείων της όπως είναι το moodle στην εκπαιδευτική διαδικασία, προϋποθέτει την γνώση και ετοιμότητα τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αποτελεί μια ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Room 1
17:40
17:40
20min
Blue Line, η πλατφόρμα διαδικτυακής αυτοδιδασκαλίας του OHE που βασίζεται στο Moodle Workplace
Sofia Exarchou, Ugo Caruso

Η Blue Line (Μπλε Γραμμή) είναι ένας χώρος διαδικτυακής αυτοδιδασκαλίας για τους εργαζομένους του ΟΗΕ. Προσφέρει πάνω από 40 μαθήματα μικροδιδασκαλίας τα οποία οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους δημιουργώντας το δικό τους εξατομικευμένο πτυχείο. Η πλατφόρμα βασίζει την επιτυχία της στις αναβαθμισμένες δυνατότητες του Moodle Workplace και στις προσαρμογές που υλοποιήσαμε με το Moodle Partner, Synergy Learning.

Room 1
18:00
18:00
20min
Κλείσιμο Συνεδρίου
Κλείσιμο Συνεδρίου

Κλείσιμο Συνεδρίου

Room 1