Sonia Gkertzou
Η Σόνια Γκέρτζου εργάζεται ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, στον τομέα του σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδακτορικό στην αγγλόφωνη λογοτεχνία από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει διατελέσει ως εκπαιδευτικός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στον τομέα διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η δουλειά της στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη επικεντρώνεται στη δημιουργία προγραμμάτων γραμματισμού για τα ελληνικά σχολεία, αξιοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες και εργαλεία για την ενίσχυση της μαθητικής συμμετοχής και της πολιτιστικής επίγνωσης. Η ακαδημαϊκή της έρευνα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σχετικά με τις έννοιες της πολιτισμικής ταυτότητας, της ετερότητας και της κοινότητας στην αγγλόφωνη λογοτεχνία, ενώ συμμετέχει τακτικά ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην πολιτισμική ετερότητα, την πολιτισμική κληρονομιά, τη φιλαναγνωσία, αλλά και στη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
H Ελένη Καμποσιώρη υπηρετεί στην Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός και εργάζεται στον τομέα σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπηρετεί ως μόνιμη εκπαιδευτικός πληροφορικής (ΠΕ86) για 20 χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και έχει δεύτερη ειδικότητα εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ70) από το ΠΤΔΕ Ιωαννίνων. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Διαχείριση και Διατήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το αντίστοιχο ΔΠΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ασχολείται με την εκπαίδευση για την αειφορία, τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στην αειφορία και τις νέες τεχνολογίες, τον σχεδιασμό και υλοποίηση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στη διδακτική πράξη και την παραγωγή ψηφιακού υλικού.
Sessions
Η παρούσα παρουσίαση επικεντρώνεται στην καινοτόμα ενσωμάτωση της πλατφόρμας Moodle από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων το 2024, η οποία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, είναι η πρώτη Ελληνική Δημόσια, μη πανεπιστημιακή, βιβλιοθήκη που ανέπτυξε και υλοποίησε πλατφόρμα ασύγχρονης μάθησης για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Ως εκ τούτου η πλατφόρμα φιλοξενείται στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και τη σύνδεση με την τοπική κοινότητα, η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το Moodle για να προσφέρει πρόσβαση σε πρωτοποριακό εκπαιδευτικό υλικό, ενισχύοντας παράλληλα τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.
Μέσα από αυτή τη δράση, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη επιδιώκει να συνδέσει την κοινότητα των εκπαιδευτικών με τις νέες τεχνολογίες και να προωθήσει την ψηφιακή μάθηση και συνεργασία σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή γνώσεων. Το Moodle προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως εύκολη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό, δυνατότητα αξιολόγησης των προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού μέσω ερωτηματολογίων, και ενίσχυση της χρήσης των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας) στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, η βιβλιοθήκη ενισχύει τον ρόλο της ως πολιτιστικός κόμβος και συμβάλλει ουσιαστικά στη φιλαναγνωσία και την ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η παρουσίαση θα βασιστεί σε επεξήγηση της διάρθρωσης του Moodle της Ζωσιμαίας και θα συζητηθούν παραδείγματα χρήσης της πλατφόρμας μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του 2024-25. Επίσης, θα απαντηθούν ερωτήσεις που αφορούν σε ζητήματα πρόσβασης στην πλατφόρμα.
Λέξεις κλειδιά: Moodle, Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, δημόσια βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιακή μάθηση, φιλαναγνωσία
Παρουσίαση: Υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης
Ελένη Καμποσιώρη, ΠΕ 86(elkamp26@gmail.com)
Σόνια Γκέρτζου, ΠΕ06 (sgkertzou@gmail.com)
Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων:
zosimaialib@sch.gr
zosimaialib@gmail.com
Moodle Link: https://zosimaialib.sch.gr/